Nieuwe aardbei F1 ‘Soraya’ nu in markttest op de winkelvloer

Smaakvolle aardbei F1 'Soraya': een belangrijke uitbreiding van het assortiment voor de Verse Markt.

Dit doordragende ras gedijt goed onder duurzame LED belichting, en produceert hierbij mooie, stevige en goed houdbare vruchten die bij uitstek geschikt zijn voor de retailkanalen. De eerste oogst van de demoteelt van Soraya wordt nu getest in de lokale supermarkt 'Spar Midwoud'.

Duurzame jaarrond teelt

In het veredelingsproces wordt veel aandacht besteed aan de smaak, dit wordt gecombineerd met de ontwikkelingen op het gebied van telen en trends in de markt.

Eén van de marktontwikkelingen, waar ABZ Seeds op inspeelt, is de verschuiving van seizoensvraag naar jaarrondvraag. De consumptie van aardbeien in Nederland is in 2019 enorm gegroeid ten opzichte van 2018, dat bleek onder andere uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. In 1 jaar tijd is de aardbeiconsumptie in Nederland van 2,6 kg per huishouden naar 3,6 kg gegaan. Dit cijfer geeft aan dat er nog veel ruimte is in de markt. De aardbei, die vooral bekend staat als 'zomerkoninkje', valt tegenwoordig ook in de winter steeds meer in de smaak.

Deze toenemende marktvraag willen we graag op een duurzame manier invullen, daarom werken wij nu al een aantal jaren aan rassen die zich goed ontwikkelen onder LED assimilatielicht. Vanuit het gezonde
uitgangsmateriaal groeit de plant uit tot een sterk en vitaal gewas onder LED. Ook de vruchten die geproduceerd worden zijn mooi, stevig, uniform én bovenal: heel erg lekker! Het doordragende aardbei ras 'Soraya' heeft zich ook reeds in de zomerkasteelt bewezen, het ras is dus geschikt voor jaarrond teelt.

Demoteelt en testmarketing van 'Soraya'

De demoteelt van de nieuwe winter kasaardbei 'Soraya' is in volle gang bij Vertify (voorheen Proeftuin Zwaagdijk). Niet alleen het gewas en de teeltomstandigheden worden getest: ook de aardbeien zijn onderwerp van consumenten test-marketing. Dit speelt zich af bij supermarkt 'Spar Midwoud', waar de eerste bakjes vers geplukte aardbeien deze week over de toonbank gingen. We zijn erg blij met deze nieuwe samenwerking met 'Spar Midwoud', het geeft ons een beter beeld van de verwachting van consumenten van aardbeien in de winter.

Juweel in het ABZ assortiment

'Soraya' is een meisjesnaam van Perzische oorsprong. 'Soraya' verwijst naar het Zevengesternte en betekent ook wel 'juweel'. Aardbei 'Soraya' schittert dan ook als een juweel in het ABZ assortiment. In het ontwerp van het etiket laten we de sprookjesachtige Perzische sfeer terugkomen.

Wilt u de demoteelt bij Vertify (voorheen Proeftuin Zwaagdijk) bekijken? Dan kunt u met ABZ Seeds een afspraak maken, belt u daarvoor: 0228-515 280. Als u zelf onderdeel wilt zijn van de consumenten test-marketing kunt u natuurlijk de aardbeien kopen bij 'Spar Midwoud', dan proeft u zélf waarom dit dé smaakvolle winteraardbei is.

Groeikrachtige plantontwikkelingGroeikrachtige plantontwikkeling

'Soraya' ontwikkelt zich goed onder LED

'Soraya' ontwikkelt zich goed onder LEDAardbei 'Soraya' op de winkelvloer bij Spar MidwoudAardbei 'Soraya' op de winkelvloer bij Spar Midwoud

Aardbei specialisten uit Andijk-Holland